Ana Sayfa Genel WebM Nedir? Nasıl Kullanılır?

WebM Nedir? Nasıl Kullanılır?

0
WebM Nedir? Nasıl Kullanılır?

Daha önceki yazımızda webP konusuna bir açıklama getirmeye çalışmıştık. Bu yazımızı okumayanlar aşağıdaki bağlantı linkimize tıklayarak yazımıza ulaşabilirler.

Yazıyı okuduysanız kaldığımız yerden devam edelim webM formatını açıklamaya çalışalım.

WebM Nedir?

Google 2010’da WebM isminde, özellikle web kullanımına yönelik, videolar ve ses dosyaları için yeni bir formatı tanıttı. Bu açık kaynaklı multimedya formatı diğer multimedya formatlarına (özellikle MP4’e) rakip olarak konumlandırıldı. Peki bu yeni format neler vaad ediyor?

WebM ne gibi yenilikler sunuyor?

WebM, temelde web kullanımına göre tasarlanmıştır. WebM’de kullanılan VP8 ve VP9 kodekleri, medya dosyalarını çok fazla sıkıştırarak ve diskteki boyutunu azaltacak şekilde tasarlanmıştır. Bunun yanı sıra dosyaları açarken çok az bilgisayar gücü gerekir. Bu şekildeki tasarımın amacı, neredeyse tüm cihazlarda (Akıllı telefon, masaüstü bilgisayar, tablet veya akıllı TV gibi) cihazın işlem gücünden bağımsız olarak kaliteli ve az maliyetli çevrimiçi video akışını mümkün kılmaktır. Youtube örneğine baktığımızda yüklediğiniz format ne olursa olsun Google videolarınızı WebM’e çeviriyor ve yüksek sıkıştırma oranları ile fazlasıyla tasarruf ediyor.

WebM kullanmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

En temel farkın yaygınlık olduğunu söyleyebiliriz. MP4 yıllardır piyasada olan ve bir çok cihazda hali hazırda çalışan bir video formatıdır. MP4 formatındaki bir videoyu eski bir dijital video kamerada bile oynatabilirsiniz. Buna rağmen Google WebM video formatının temelinde Web kullanımının olduğunu özellikle belirtiyor. Bu yüzden aslında WebM daha çok web’de ne kadar destekleniyor ona bakmak gerekiyor.

Bir diğer başlık da lisanslar olarak düşünülebilir. MP4 ve onun altında bulunan H.264 ve H.265 kodekleri eğer bu kodekleri kullanarak geliştirme yapıyorsanız ücretlidir. Bu kodekler temelinde bir geliştirme yapacak geliştirici lisans ücretlerini ödemek zorundadır. Buna rağmen WebM tamamen ücretsizdir. İstediğiniz gibi WebM’i kullanarak hızlıca geliştirme yapabilirsiniz.

WebM formatının amacının web olduğunu söylemiştik. Google WebM formatını tasarlarken mümkün mertebe düşük boyutlu olmasını istedi. Bu yüzden çok yüksek sıkıştırma oranları kullandı. Bu da kaliteden ödün vermek anlamına geliyordu. Aynı zamanda kabul etmek gerekir ki bu farkı standart web kullanıcılarının anlaması da neredeyse imkansız.

Kısaca özetlemek gerekirse WebM daha küçük boyutlarda, daha az işlem gücü gerektiren ve ücretsiz bir şekilde kullanabilen web temelli bir formatken MP4 daha büyük dosya boyutlarına ve daha fazla işlem gücüne ve lisanslamaya ihtiyaç duyan bir formattır. 

WebM ve SEO ilişkisi

Bildiğiniz gibi Google ve kullanıcılar web sayfalarının hızlı yüklenmesini istiyor. Sayfa açılma hızında da sayfa boyutu önemli bir metrik olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde 3mb’dan büyük sayfalar kullanıcı deneyimi açısından yavaş açılan sayfalar olarak değerlendiriliyor.

WebM ise web sayfanızda yayınladığınız videolar ve hareketli görseller (Gif) gibi içerikleri çok daha düşük boyutlu şekilde kullanıcılarınıza sunma imkanı veriyor. Bu da sayfa boyutunu ciddi oranda düşürüyor. 

WebM’i Nasıl Kullanabilirim?

Eğer bir video içerik üreticisi iseniz videolarınızı burada belirtilen araçlar ile kolayca WebM haline getirebilirsiniz. Adobe Premiere Pro dahil birçok araç WebM destekliyor. Eğer sadece basit giflerinizi WebM’e çevirerek tasarruf elde etmek istiyorsanız Google’da gif to webm araması yapabilirsiniz. Bu sayede hızlıca işinizi halledebilirsiniz. 

Aynı zamanda ufak bir kullanıcı kitlesine sahip olsalar da olsa Internet Explorer ve Opera Mini kullanıcılarınız da içeriğinizi görsün istiyorsanız aşağıdaki HTML5 standardını kullanabilirsiniz. Tarayıcı hangi sürümü destekliyorsa o sürüm çalışacaktır. Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

<video autoplay loop muted playsinline> 
 <source src="my-animation.webm" type="video/webm"> 
 <source src="my-animation.mp4" type="video/mp4"> 
</video>
Önceki İçerik Blog Açmak için Bilinmesi Gerekenler
Sonraki İçerik Yansıtıcı – Reflektör Nedir Çeşitleri Nelerdir?
30 yılı aşmış bir çalışma temposu içinde masaüstü yayıncılık, grafik tasarım, matbaa, renk ayrımı alanlarında çalışmalar yürüttüm. Bir çok matbaaya, reklam ajansına, desinatörlere, şirketlere Adobe Programları, Baskı öncesi hazırlık, yayıncılık, ve pdf konulu eğitimler verdim. Kurucusu olduğum Kırmızı Tasarım Ltd. Şirketi bünyesinde yayın hayatını iki yıl boyunca devam ettiren ve minimum 80 sayfa hazırlanarak sadece yetkin ağızlardan sağlıkla ilgili bilgilere yer veren Kırmızı Çocuk Aile Sağlığı Dergisi’nin imtiyaz sahipliğini ve sanat yönetmenliğini yaptım. Halen Masaüstü yayıncılık, dijital medya ve fotoğrafçılık alanlarında freelance çalışmalar üstlendiğim gibi fotoğraf, tekstil ve grafik mesleği ile ilgili konulara ilişkin program eğitimleri vermekteyim.