
Kırmızı ve sarı renklerinin karışımından oluşan turuncu, her iki rengin de özelliklerini taşır. Diğer renklerden farklı olarak sadece sıcak versiyona sahiptir. Orta koyuluktaki tonun “gösterişli” çağrışımı, açık tonlara gidildikçe “önemli” çağrışımına yerini bırakır.
Turuncu renk, firmaların ikili ilişkilerini iyimser yaklaşımla dengeler. Hedef kitle firmayı “önemli” görür ve dolayısıyla önemser. Turuncu renk, enerjisi yüksek çalışma ortamı sunar. Turuncunun kullanıldığı ortamda personelin çalışma azmi artar. Turuncu renk, kişileri kültürlü, mutlu ve açık sözlü olmaya iter.
Turuncu, ambalajı ve ürünü gösterişli kılar. 90’lı yıllardan itibaren turuncu, yüksek moda dünyasının rengidir. Aynı zamanda turuncu, endüstriyel tasarımda kullanılan popüler bir renktir. Turuncu, tüketicilerin, müşterilerin ve/veya hedef kitlenin mutluluk hissini arttırarak ürüne olan ilginin artmasını sağlar. Turuncu rengin kullanıldığı ürünlerde tüketicinin satın alma kararı olumlu yönde etkilenir.
İnsanı etkileyen albenisi yüksek bir renktir. İşletmenin mekan dizaynı tercihinde turuncunun ağırlıklı kullanımı ortama canlılık katar. Turuncu, kültürler arası farklılıkları ortadan kaldırarak işletme vizyonunu evrenselleştirir.
Tek Renk Kullanımda Turuncu
Parlak Turuncu: Yumuşak dokunuş ve hoş koku hissi verir. Ürün ambalajlarında kullanıldığında kaliteyi ve zevki yansıtarak tüketicinin algısında adeta bir görsel şölen oluşturur. Turuncu, kullanıldığı ürünü / ambalajı ve ortamı mükemmel kılar.
Şeftali Rengi: Ürün veya hizmette; uçuşan, havalanan bir izlenim bırakır. Yiyecek ambalajında ürünün lezzetli olduğu algısı oluşturur. İnsan zihninde meyvemsi tat oluşturur. İştah açıcı etkiye sahiptir. Restoran ve yemek odası mekan tasarımlarında genellikle turuncunun bu tonu tercih edilir. Pazarlama çalışanlarında personelin daha davetkar davranmalarını sağlar. Samimiyeti arttırarak iletişimin kırılma noktalarını giderir. Hizmet sektöründe rahatlık ve konfor sunar. Eğitim sektöründe tercih edilen bir tondur çünkü turuncunun bu tonu insanda öğrenme isteğini arttırır.
Mercan: Bu tonun yaşam gücünü arttıran, iyileştirici bir etkisi vardır. Mercan tonu ayrıca çalışanların yaşam akımını güçlendirir ve markanın yönünü yeniliklere çevirir. Müşterinin tercih kriterlerini esneterek kararsızlığı azaltır. Yiyecek ambalajlarında keskin tat, parfüm ambalajların da ise sert koku algısı oluşturur.
Mandalina Rengi: İş ortamını ve pazarlama sürecini keyiflendirir. İkili ilişkiler mandalina rengi ile eğlenceli hal alır. Enerji kaynağıdır. Lunapark ve eğlence yerlerinde çocukların mutluluğunu arttır, yetişkinleri çocukluğuna götürür. Müşterilere sıcak bir davet sunarken rakip firmalara karşı “kendinden emin marka” imajı verir. Takım çalışmasının aktif, arkadaşça ve hareketli geçmesini sağlar. Beyin fırtınasında kreatif fikirlerin ortaya çıkmasına zemin oluşturur. İletişimde karşı tarafı ikna etmeyi kolaylaştırır. Hedeflerin ve planların spontane biçimde dinamik kalmasını sağlar.
Kızıl Turuncu: Lezzet katan anlamı vardır. Yiyecek ambalajlarında kullanıldığında ürünün çeşnili / baharatlı olduğu vurgulanır. Diyet ürünlerinde pek tercih edilmeyen renktir. Keskin / egzotik kokulu parfümlerde kullanılır.
Kiremit Rengi: Yeryüzüne doğru ilerledikçe oluşan kiremit rengi toprağı anımsatır. Farklı kültür ve geleneklerin tercih ettiği sıcak renklerdendir. İşleyişteki prosedüre sürdürülebilir etki sağlar. Yeni fikirlerin ortaya çıkmasına yardımcı olur. İşletme / marka için atılacak adımlara gerçeklik katar. Firmayı inovasyona yönelterek şirketin marka değerini arttırır. Müşteri hizmetini daha samimi kılar. İletişimi sıcak tutarak reklam, tanıtım ve tutundurma çalışmalarında yüksek gelir grubu başta olmak üzere hedef kitlenin ilgisini çeker. Memleketi çağrıştırır “ulusal marka” imajı verir.
Çoklu Renk Kullanımında Turuncu Etkisi
Turuncu rengin tamamlayıcısı mavidir. Mavi ile kontrast oluşturacak şekilde kullanılması her iki rengin canlılığını arttırarak, gözü yormaksızın, özelliklerini ön plana çıkarır.
Çoklu renk birlikteliğinde yanlış renk tercihi ürün/hizmet hatta markayı önemsizleştirebilir. Sakin bir ortamın sükunetini bozarak gürültülü bir etki yaratır. Rahatsız edici yüksek ses algısı oluşturur.
Turuncu Renk Kullanan Markalar
Mutlu, enerjik, sosyal, arkadaş canlısı, uygun fiyatlı, hevesli gibi anlamları olan turuncu renk kullanımı özellikle gıda – içecek sektöründe kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni turuncunun iştah açıcı bir etkisinin olmasıdır. Ayrıca perakende satışta da yine turuncu rengin kullanımı yaygındır.
Kullanıcıya / hedef kitleye “Harekete geç!” mesajı veren turuncu rengi kullanan markalardan bazıları ise şu şekilde;
- Hermes Paris
- Bitly
- GLAAD
- Nickelodeon
- Payless ShoeSource
- ING BANK
- Fanta
- Mozilla Firefox
- Blogger
- SoundCloud
- TNT TV
- Harley Davidson
- HTML 5
- Yedigün
Kaynakça
- Oya Komar | Renk Danışmanı ve Eğitmeni
- C. MEB Grafik ve Fotoğraf- Renk (2007)
- Leatrice Eiseman | A Pantone Color Resource | Messages and Meanings