Ana Sayfa Genel Site hızınızın site performansınıza etkisine dair 7 istatistik

Site hızınızın site performansınıza etkisine dair 7 istatistik

0
Site hızınızın site performansınıza etkisine dair 7 istatistik

1. Web sitelerinin yalnızca %15’i kabul edilebilir bir sayfa hızı kullanıyor

Eylül 2018’deki 2019 CTA Konferansı’nda Unbounce ekibi, yaklaşık 200 pazarlamacıya anket yapmış ve “Test My Site” aracıyla web sitelerini Google’ın standartlarına göre test etmeleri rica etmiş. Katılımcıların %85’i, Google’ın 3G’de sonuçları getirme hızı olan 5 saniyeden daha uzun sürelerde sitelerinin yüklendiğini tespit etmişler. Yani kullanıcılar Google’ın mobilde standart hızı olan 5 saniye ile kendi web sitelerinin hızlarını karşılaştırmışlar ve ne kadar yavaş olduklarını keşfetmişler. Yanıt verenlerin % 46’sından oluşan en büyük grup ise yüklenmesi 6-10 saniye süren web sitelerine sahiplermiş. Sonuçta bu %46’lık kısım Google’ın önerdiği hızın neredeyse iki katı yavaş sürede sayfalarını kullanıcı karşısına getirebiliyorlar.

Sonuç olarak eğer 5 saniye ve altında sürelere sahipseniz, web siteniz rakiplerinize göre büyük avantaj sahibi olabiliyor.

2. İnsanların %46’sı, mobil cihazlarda web’e göz atarken en sevmedikleri şeyin sayfaların yüklenmesini beklemek olduğunu söylüyor

Kendi sitenizi oluştururken tasarım, yüksek çözünürlüklü görseller, içerik hiyerarşisi, “call to action”lar gibi pek çok konuya kafa yorarken siz de başkalarının yaptığı hataya düşüp site hızınızı göz ardı etmeyin ya da sonraya bırakmayın. Çünkü tüm bunlar site hızınızı etkiliyor.

Ziyaretçileriniz beklemekten hoşlanmıyor bu nedenle her zaman (cihazdan bağımsız olarak) yükleme süresini geleneksel tasarım ögeleri kadar düşünün. Boyutu fazla olan görselleri sıkıştırın. 800 KB’nin üzerindeki herhangi bir şey hız söz konusu olduğunda şansınızı zorluyor.

3. 5 saniyede yüklenen sitelerde ortalama oturumlarda %70 daha uzun süre görülüyor

Kesinlikle beş saniyeden daha hızlı bir şekilde hedefleyebilseniz de buradaki nokta, insanlar sayfalarınızda ne kadar uzun süre harcarlarsa, içeriğinizi tüketmek ve gerçekten dönüştürmek için o kadar çok zaman harcamak zorunda olmaları. İkna edici teklifler oluşturmak için çok çalışıyorsunuz; bu nedenle, önemli mesajınızı gerçekten görmeleri ve anlamaları için yeterince hızlı yüklenmelerini sağlayarak ziyaretçilerinizin açılış sayfalarınızda kalmasını sağlayın.

4. Yükleme süresinde 100 milisaniyelik bir gecikme, dönüşüm oranlarının %7 düşmesine neden olabiliyor

Google’ın yükleme süresinin her saniyesi için %12 düşen dönüşümlerle ilgili açıklamasına benzer şekilde Akamai başka bir veriyle masaya geliyor. 2017’deki araştırmalarına göre, bir tam saniye, dönüşüm oranlarını %70 oranında düşürebilir! Dolayısıyla, ziyaretçileri kaybetmenin yanı sıra sayfa hızı, doğrudan çok fazla potansiyel gelir kaybetmeye de neden olabilir. Mobify, ana sayfa yükleme süresinin etkilerini incelemeye karar verdiğinde de keşfetti. 2016 Q2 Mobile Insights Raporu’nda, yükleme süresindeki her 100 milisaniyelik düşüşün oturuma dayalı dönüşümde %1,11 artışa ulaştığını ortaya koydu.

5. 2 saniye içinde yüklenen sayfaların ortalama hemen çıkma oranı %9 iken, yüklenmesi 5 saniye süren sayfaların hemen çıkma oranı %38

Yukarıdaki verinin kaynağı 2018 Pingdom Year in Review. Yüksek hemen çıkma oranı, ziyaretçilerin web sitenizde çok uzun süre kalmadıkları anlamına gelir. Yani, sayfanıza geliyorlar ama o anda bulundukları sayfadan daha fazla içerik tüketmiyorlar, sitede dolaşmıyorlar. Bu, bir sonraki adıma geçmek için CTA’nızı tıklamadıkları anlamına da gelebilir.

Ziyaretçilerin açılış sayfanızdan tam olarak neden ayrıldığını belirlemek zor olabilir. Hedef kitle çalışması zayıf olabilir. İçerik yeterince ilgi çekici olmayabilir. Yeterli multimedya olmayabilir. Sayfa hızı, hemen çıkma oranını etkiliyorsa, içeriğinizi bir daha gözden geçirmelisiniz. AMP gibi çözümlerle sayfa hızına öncelik verebilirsiniz.

6. İlk 4 SEO UX sinyalinden 3’ü sayfa hızına bağlı

Social Media Explorer için yazdığı bir makalede Adam Torkildson, Google sıralaması için ilk dört faktörden üçünün UX (kullanıcı deneyimi) sinyalleri kategorisine girdiğini vurguladı. Bu UX sinyalleri, geri bağlantılar ve meta veriler gibi arka uç geliştirmelerinin aksine, müşteri davranışını belirleyen ileriye dönük kriterlerdir. Site hızıyla bağlantılı temel UX sinyalleri, sitede geçirilen süre, oturum başına sayfa sayısı ve hemen çıkma oranıdır.

Kaynak: Semrush

7. WordPress ve diğer içerik yönetim sistemlerini kullanan web sitelerinin hız istatistikleri  

Backlinko’nun 5 milyon masaüstü ve mobil sayfalar üzerinden yaptığı oldukça detaylı araştırmada farklı içerik yönetim sistemlerine göre sayfaların hızları karşılaştırılmış ve aşağıdaki veriler elde edilmiş:

Weebly and Squarespace masaüstünde en iyiler, Squarespace mobilde farkı açmış görünüyor. Mobil hızda WordPress’in 14. sırada yer alması şaşırtıcı olarak yorumlanabilir.

Bir kaç hatırlatma:

  • Özellikle mobil site hızındaki yavaşlık hemen çıkma oranını doğrudan etkiliyor. İnsanlar özellikle mobilde hiç de sabırlı değil. 
  • Hız, dolaşılan sayfa sayısını doğrudan etkiliyor. Kullanıcı sayfanızın ilk yüklendiği anda çıkmamış olabilir. Belki de sayfanızdaki içerikle gerçekten çok ilgileniyor ve bunun için birkaç saniye fazladan sabretti diyelim. Sayfadaki içeriği tükettikten sonra farklı içeriklerinizi de merak edip dolaşabilmesi için hele ki bunu ikinci-üçüncü sayfadan sonra da yapabilmesi için site hızı konusunda kesinlikle probleminizin olmaması gerekiyor.
  • Site hızı Google’da doğrudan sıralama faktörü. Eskiden yavaş olmanız sıralama kaybına neden oluyordu ama ciddi bir probleminiz olmadıkça rakibinizle aradaki yarım saniyelik hız farkı sıralamaları çok da etkilemiyordu. 2018 ortalarından itibaren Google özellikle mobilde site hızındaki rakipler arası farkları da sıralama faktörü olarak değerlendirmeye başladı. 
  • Daha hızlı bir site, daha hızlı indeksleme demektir. Hızlı indeksleme ise daha hızlı sıralama almak demektir. Özellikle Google News’teki sıralamalarda site hızınız daha da önem kazanıyor.
  • Sayfalarınızdaki reklamlara tıklama oranları sayfanızın yüklenme hızından etkileniyor. Sayfa içi reklamlar haber sitelerinin ve kişisel blogların çok büyük kısmının en önemli gelir kaynağı.

Kaynaklar:

Önceki İçerik Rekreasyon Nedir?
Sonraki İçerik Alışkanlıklarımızı Değiştirecek Sürücüsüz (Otonom) Araçlar
30 yılı aşmış bir çalışma temposu içinde masaüstü yayıncılık, grafik tasarım, matbaa, renk ayrımı alanlarında çalışmalar yürüttüm. Bir çok matbaaya, reklam ajansına, desinatörlere, şirketlere Adobe Programları, Baskı öncesi hazırlık, yayıncılık, ve pdf konulu eğitimler verdim. Kurucusu olduğum Kırmızı Tasarım Ltd. Şirketi bünyesinde yayın hayatını iki yıl boyunca devam ettiren ve minimum 80 sayfa hazırlanarak sadece yetkin ağızlardan sağlıkla ilgili bilgilere yer veren Kırmızı Çocuk Aile Sağlığı Dergisi’nin imtiyaz sahipliğini ve sanat yönetmenliğini yaptım. Halen Masaüstü yayıncılık, dijital medya ve fotoğrafçılık alanlarında freelance çalışmalar üstlendiğim gibi fotoğraf, tekstil ve grafik mesleği ile ilgili konulara ilişkin program eğitimleri vermekteyim.