Ana Sayfa Tasarım Yazılımlarından İllustrator Shape Builder Tool ile Tasarım

İllustrator Shape Builder Tool ile Tasarım

0
İllustrator Shape Builder Tool ile Tasarım

Adobe illustrator ile çalışırken amacım her zaman daha hızlı ve pratik olması yönündedir. Bunu sağlayan araçlardan en mükemmeli Live Paint ve Pathfinder’ı birleştiren araç (Shape Builder)

unit ve trim (birleştirme ve kesme) özelliklerini kullanmak için pathfinder paneline gidip seçerek iş yapmak yerine, elinize aldığınız bir araç ile kesme, birleştirme, çıkartma silme işleri yapmak daha kolay olsa gerek.

Bu aracın temel kullanımı ile başlayalım, şekiller üzerinde çalışabilmesi için üzerinde çalışacağınız parçaları seçili hale getirmelisiniz. Aracımız bu seçili objelerin kesiştikleri yerleri algılayarak çalışır. Her bir kesişme yeni obje yaratmamız ya da silmemiz için olanak sağlar.

1- Birleştirme: Shape builder ile iki türlü birleştirme yapabiliriz. Birincisi seçili olan objelerden birleştirmek istediğimiz kısım arasında tıklayıp tıkı bırakmadan serbestçe çizim yaparak seçme eylemi ile birleştirme. İkincisi ise shape builder tool seçili ile shift’e basılı tutarak bir seçim alanı açma işlemi. Seçim alanı içine giren tüm objeler birleşecektir.

2- Kesişimi Kullanma: Üstüste gelen ayrı objelerin çizgileri kesişecektir. Bu kesişme kısmına shape builder ile gelip tıklayarak kesişimdeki yeri yeni bir obje haline getirebiliriz. Fakat şunu unutmayın kesişen orijinal nesneler de artık kesişimi çıkarttığınız anda kesilmişlerdir.

3- Çıkartma: Shape builder ile kesişiminden çıkartma yapacağım objeleri seçtikten sonra shape builder tool’u elime alıp, alt (opt) tuşuna basılı tutarak çıkartma işlemi yapabilirim. Alt tuşuna bastığımda kursorün yanındaki artı işareti eksi olarak değişiyor.

4- Silme: Esasında çıkartma işlemi ile aynı işlem burada da var, tek fark objelerin arasındaki kesişimi kullanmak yerine dışarıda kalan kısmı sileceğim. Yine alt tuşunu basılı tutuyorum ve shape builder istemediğim kısmı temizlememe yardımcı oluyor.

5- Yeni şekil oluşturma: Bir de ortada hiç olmayan ama yanyana üst üste gelmiş olan şekillerin oluşturduğu boşluklardan meydana getirebileceğimiz türden şekiller de var ki buralardan ne logolar ne benzersiz ürünler yaratılır siz düşünün.

Önceki İçerik İndesign İpuçları – 01
Sonraki İçerik Illustrator Shape Builder Seçenekleri
30 yılı aşmış bir çalışma temposu içinde masaüstü yayıncılık, grafik tasarım, matbaa, renk ayrımı alanlarında çalışmalar yürüttüm. Bir çok matbaaya, reklam ajansına, desinatörlere, şirketlere Adobe Programları, Baskı öncesi hazırlık, yayıncılık, ve pdf konulu eğitimler verdim. Kurucusu olduğum Kırmızı Tasarım Ltd. Şirketi bünyesinde yayın hayatını iki yıl boyunca devam ettiren ve minimum 80 sayfa hazırlanarak sadece yetkin ağızlardan sağlıkla ilgili bilgilere yer veren Kırmızı Çocuk Aile Sağlığı Dergisi’nin imtiyaz sahipliğini ve sanat yönetmenliğini yaptım. Halen Masaüstü yayıncılık, dijital medya ve fotoğrafçılık alanlarında freelance çalışmalar üstlendiğim gibi fotoğraf, tekstil ve grafik mesleği ile ilgili konulara ilişkin program eğitimleri vermekteyim.