Ana Sayfa Teknoloji HFR, VRR ve eARC nedir?

HFR, VRR ve eARC nedir?

0
HFR, VRR ve eARC nedir?

HFR ve VRR nedir?

HFR ve VRR terimlerini bir arada ele almak daha doğru. HFR, “High Frame Rate” demek, bu da “Yüksek Kare Oranı” anlamına geliyor. VRR ise “Değişken Kare Oranı” (Variable Frame Rate) demek. Özetle görüntünün saniyede kaç kare hızda aktığını ifade eden iki terimle kaşılaşıyoruz.

HFR teknolojisi saniyede 120 kare görüntüye (120 FPS) izin veren bir teknoloji. VRR ise görüntünün içeriğine ve isteklerine göre saniyedeki görüntü sayısını anlık olarak değiştiren bir yapıya sahip. Yani VRR kullanan televizyonlar John Wick’in dövüş sahnelerinde üst limitlerini zorlarken, Türk dizilerindeki uzun bakışmalarda performanslarını düşürüyorlar.

eARC nedir?

eARC (Enchanted Audio Return Channel), televizyondan başka bir cihaza HDMI üzerinden gönderilen sesin iletim şeklini değiştiren yeni bir teknoloji. Bu teknoloji sayesinde Dolby Atmos gibi yüksek kaliteli sesler TV’lerden uygun özellikteki ses çıkış ekipmanlarına iletilebilecek.

Bonus : HDMI 2.1 nedir?

HDMI 2.1, daha hızlı ve daha gelişmiş bir HDMI bağlantı protokolü. Televizyonlar ve diğer cihazlar arasında daha hızlı ve daha kaliteli veri aktarımı sağlıyor. 8K teknolojisi için olmazsa olmaz olan HDMI 2.1, 48 Gbps’ye kadar veri taşıma işlemleri yapabiliyor. Örneğin, 8K 60 FPS görüntü isteyen herkes HDMI 2.1’e geçmek durumunda kalacak.

Önceki İçerik Türkiye’de İlk Renkli Fotoğrafı Çeken Osep Minasoğlu Hakkında
Sonraki İçerik Dünyanın en pahalı tablosu Hangisidir?
30 yılı aşmış bir çalışma temposu içinde masaüstü yayıncılık, grafik tasarım, matbaa, renk ayrımı alanlarında çalışmalar yürüttüm. Bir çok matbaaya, reklam ajansına, desinatörlere, şirketlere Adobe Programları, Baskı öncesi hazırlık, yayıncılık, ve pdf konulu eğitimler verdim. Kurucusu olduğum Kırmızı Tasarım Ltd. Şirketi bünyesinde yayın hayatını iki yıl boyunca devam ettiren ve minimum 80 sayfa hazırlanarak sadece yetkin ağızlardan sağlıkla ilgili bilgilere yer veren Kırmızı Çocuk Aile Sağlığı Dergisi’nin imtiyaz sahipliğini ve sanat yönetmenliğini yaptım. Halen Masaüstü yayıncılık, dijital medya ve fotoğrafçılık alanlarında freelance çalışmalar üstlendiğim gibi fotoğraf, tekstil ve grafik mesleği ile ilgili konulara ilişkin program eğitimleri vermekteyim.