Ana Sayfa Genel Grafik Tasarım Nedir?

Grafik Tasarım Nedir?

0
Grafik Tasarım Nedir?

Geçmişten günümüze duvarlarda, kitaplarda, dergilerde, afişlerde, logolarda yazılı veya görsel olarak dikkatimizi çeken tasarımların aslında bir mesleğe ait olduğunu biliyor muydunuz? Severek yapılan her meslek gibi grafik tasarım mesleği de size her işinizde yenilikler katıyor hem de para kazandırıyor. Peki bu ‘grafik tasarım’ nedir? Grafik tasarım nereden doğdu? Bir grafik tasarım elemanı ne iş yapar? Grafik tasarımcının nitelikleri nelerdir? Ne kadar para kazanır? Gelin bunları hep birlikte keşif edelim :

Grafik tasarım ; bir iletiyi görsel ya da yazı yoluyla, belirlenen hedef kitleye ulaştırmak amacıyla yapılan görülebilir herhangi bir düzlemde, iki boyutlu veya üç boyutlu olarak yapılan logo, afiş, billboard, kitap, dergi, animasyon, film tasarımı, ambalaj gibi yaratıcılık gerektiren tasarımları oluşturan eğitin dalına grafik tasarım denir.  Grafik tasarımın kendi içerisinde hizalama, denge (asimetrik veya simetrik), karşıtlık, vurgulama, hareket, oran, yakınlık, tekrarlama ve birlik gibi belli başlı sanatsal ölçütleri bulunmaktadır. Bir grafik tasarım oluşturulurken bu grafik tasarım ögelerine dikkat edilerek oluşturulmalıdır.

Grafik Tasarımın Tarihçesi Nedir, Nasıl Doğmuştur?

İnsanlık  varolduğu andan itibaren sürekli bir iletişim ve kendini anlatma çabası içerisindedir. İlk olarak MÖ. 14,000’lerde mağara duvarlarına yapılan resimler ve İÖ. 4.yy ‘da yazının icadı iletişim dili olarak sayılmaktaydı ancak sonraları elyazması dini içerikli kitaplar yayınlandı. 1450 yılında Johann Gutenberg’in Avrupa’da hareketli matbaayı icat etmesi ile birlikte kitap yaygınlaşmaya başladı. O dönemlerde egemen olan entellektüel düşünce yapısı din olgusu tarafında oluşmaktaydı ve buna bağlı olarak ilk dağıtımı oluşturulan kitapları, dini kitaplar oluşturmaktaydı.  Bu harf ve metin dizilimlerinden oluşan basılı yayınlar, grafik tasarımın pratiklerine adım atmaktaydı. Ancak grafik tasarımın temel çıkış noktası sanayileşmenin gerçekleşmesi, dünyanın küreselleşmeye ayak uydurması ve modern yaşama geçişle birlikte, fotoğraf makinesinin keşfi olarak gösterilebilir.

Grafik Tasarımın Alanları Nelerdir?

Aslında bakarsanız gözlerimizi kapayıp açtığımız her an bir grafik tasarım ürününü görebilmekteyiz. Yolda yürürken billboardlarda, televizyonda, marketten alınan herhangi bir üründe, kitap, dergi, gazetelerde, elimize verilen broşürlerde, film-marka-dizi afişlerinde, ambalaj ve albüm kapaklarında, severek aldığımız t-shirt veya ev aksesuarlarında.. Yani görüp görebileceğimiz her şey grafik tasarımın alanının içerisine girmektedir.

Grafik Tasarımın Mesleğinin Nitelikleri Nelerdir?

Grafik tasarım oluştururken grafikerin dikkat etmesi gereken bazı nitelikler bulunmaktadır:

Grafiker, yer , zaman ve biçim ilişkisini görebilen, görsel zekası yüksek, hayal gücü zengin, renkler arasındaki konstratlara hakim, vektörler ile ifade edebilen, sanatsal alanlarla ilgili, yenilikçi kimseler olmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra ;

  • Tasarım ihtiyaçlarını belirlemek üzere müşterinin ön bilgilendirmesine göre tasarımına yön veren
  • Bilgisayar destekli tasarım programlarını kullanarak hakim ve özgün orijinal tasarımlar ortaya koyan,
  • Müşterinin bilgilendirmesi doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmaların tasarım, baskı ve üretim süreçlerini kontrol eden,
  • Estetik kaygısına dayalı tasarımlar oluşturan,
  • Mesleki gelişimini göz ardı etmeyen nitelikteki kimselerdir.

Bir Grafik Tasarımcı(grafiker) Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Kazanır?

Öncelikle bir grafik tasarımcı olabilmek için en az lisans düzeyinde grafik tasarım eğitimi almak veya grafik tasarım eğitimi veren kurs yerlerinden başarılı olarak sertifika almaları yeterlidir. Bir grafik tasarımcı freelance çalışabileği gibi aynı zamanda:

  • Matbaa ve basım şirketleri
  • Grafik tasarım firmaları
  • Reklam ajanslarında
  • Web tasarım firmalarında
  • İnternet ve bloglarda
  • Film, dizi vb. firmalarda grafiker olarak çalışabilmektedirler.

İş imkanı ağı zengin olan grafik tasarım bölümünün bu alanda yaratılığını kullabilen, grafik tasarım terimlerine ve grafik tasarım programlarına hakim bir grafiker 10.000 TL ile 20.000 TL arasında maaş alabilmektedir. Yeterli düzeye sahip ancak basit işler yapan bir grafik tasarımcı minimun 3.500 TL gelir elde edebilmektedir. Bu yüksek maaşları sadece özel sektör çalışanları alabilirken, grafik tasarım mesleğinden alınan maaş kişini kalitesi, hayal gücü ve becerileriyle de doğru orantılıdır.

Grafik Tasarım Programları Nelerdir?

Tasarım oluşturulurken kullanılan belli başlı bazı programlar bulunmaktadır. Bunların en başında

  • Adobe Photoshop (PS-pixel tabanlı tasarım programı),
  • Adobe Illustrator (Aİ-vektörel tabanlı tasarım programı)
  • Adobe Indesign (Katalog ve kitap gibi çok sayfalı tasarımlar yapmaya yarayan prg)
  • Corel Draw (vektörel tabanlı tasarım programı) gelmektedir.

Bunun yanı sıra,

  • 3DS Max(3 boyutlu çalışmalarda),
  • Adobe Dreamweaver(web geliştirme programı) grafik tasarımda kullanılan önde gelen programlardandır.

Gelmiş Geçmiş Ünlü Grafikerlerden

Gerçekleştirdikleri devrimsel grafik tasarım çalışmaları ile akılda kalmayı sağlamış ve grafik tasarıma yön vermiş grafikerleri tanıyarak çizimlerini bir de kendi bakış açınızla incelemeye ne dersiniz?

İhap Hulusi Görey

İhap Hulusi Görey (28 Kasım 1898, Kahire – 27 Mart 1986, İstanbul), Türkiye’nin önde gelen grafik tasarım sanatçısı, illüstratördür. Türk grafik sanatının kurucusu ve reklamcılığın ilk büyük isimlerindendir. En çok bilinen işleri Türk markaları için yaptığı tasarımlardır. Birçok devlet kurumununun kurumsal kimliğini oluşturmuş ve bunları yaparken aslında yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti’nin görsel kimliğinin oluşturulmasında katkı sağlamıştır.

Milton Glaser

Milton Glaser ikonik I ♥ NY logosunun yaratıcısı aynı zamanda Target ve JetBlue logolarını da yapan kişidir. Mad Men sekansını da tasarlayan Glaser müzisyen Bob Dylan için afiş tasarımları da yapmıştır. Tasarım görüşünü ise “Tasarım bir fikri anlatmak için görmek ve anlamak arasındaki köprüdür.” şeklinde tanımlamaktadır.

Shepard Fairey

Kendisini bir sokak sanatçısı olarak tanımlayan Shepard Fairey, tasarım firması Black Market’in ortaklarındandır. Meşhur Obey tasarımları ve Obama Umut Posterleri en bilinen eserlerin imzasını atmıştır.  Fairey’in eserleri aynı zamanda en çok kopyalanan tasarımlar arasında bulunmaktadır.

Ivan Chermayeff

Ivan Chermayeff ,  20. yy en büyük logo tasarımcılarından biri olarak tarihe geçen önemli grafik sanatçılarından biridir. Grafik tasarımın dünya çapındaki duayenlerinden Ivan Chermayeff, 2 Aralık 2017 Cumartesi günü, 85 yaşında vefat etti. Aralarında National Geographic, MoMA, NBC, Xerox, HarperCollins gibi markaların logolarının, kurumsal kimliklerinin ve afişlerinin yer aldığı çok sayıda evrenselleşmiş tasarımın yaratıcısı olan Chermayeff, Türkiye’de de başta Koç Holding ve ona bağlı kuruluşlar olmak üzere pek çok kurumun (Opet, Arçelik, Tüpraş gibi) amblem, logo ve kurumsal kimlik çalışmalarını yürüttü.

Emrah Yücel

Emrah Yücel, özellikle Hollywood sinemasının film posterlerini tasarlamasıyla nam salmıştır.

Emrah Yücel’in tasarladığı Hollywood filmlerinin afişleri arasında  The Rules of Attraction, Charlotte Gray, The Guest, Bringing Out the Dead, The Barber, Suddenly Naked, Spy Kids, Billabong Odyssey, 28 Days, Path to War, Onegin, On the Line, O, No Good Deed, Lantana, Kiss of the Dragon, Framed, Enigma, Time Machine, Dangerous Lives of Altar Boys, Real Women Have Curves, 24 Hours, The Four Feathers, Rabbit-Proof Fence, Desert Saints, Jersey Girl, Dreamcatcher, Chicago, 007 James Bond, Frida, The Hours, Karşınızda Peter Sellers, The Big Bounce, Mindhunters, Iron Jawed  Angels, Soğuk Dağ ve Kill Bill yer alıyor.

Türk sinemasında ise Mumya Firarda, Asmalı Konak ve Vizontele Tuuba filmlerinin afişlerini tasarlayan grafik tasarım sanatçısıdır.

Önceki İçerik Bitrate Nedir? Youtube İçin Önerilen Bitrate Ne olmalı?
Sonraki İçerik En ideal içerik uzunlukları nedir?
30 yılı aşmış bir çalışma temposu içinde masaüstü yayıncılık, grafik tasarım, matbaa, renk ayrımı alanlarında çalışmalar yürüttüm. Bir çok matbaaya, reklam ajansına, desinatörlere, şirketlere Adobe Programları, Baskı öncesi hazırlık, yayıncılık, ve pdf konulu eğitimler verdim. Kurucusu olduğum Kırmızı Tasarım Ltd. Şirketi bünyesinde yayın hayatını iki yıl boyunca devam ettiren ve minimum 80 sayfa hazırlanarak sadece yetkin ağızlardan sağlıkla ilgili bilgilere yer veren Kırmızı Çocuk Aile Sağlığı Dergisi’nin imtiyaz sahipliğini ve sanat yönetmenliğini yaptım. Halen Masaüstü yayıncılık, dijital medya ve fotoğrafçılık alanlarında freelance çalışmalar üstlendiğim gibi fotoğraf, tekstil ve grafik mesleği ile ilgili konulara ilişkin program eğitimleri vermekteyim.