Ana Sayfa Teknoloji Dün, Bugün ve yarından yakın

Dün, Bugün ve yarından yakın

0
Dün, Bugün ve yarından yakın

Uluslararası Çalışma Örgütü, yapay zeka, otomasyon ve robot teknolojisinin istihdam kaybına neden olacağı, bazı becerilerin ise artık tarihe karışacağı gerçeğini kabul ediyor.

Örnek isterseniz 1998’de Kodak’ın 170.000 çalışanı vardı ve dünya genelinde fotoğraf kağıtlarının % 85’i Kodak tarafından satılıyordu. Dijital fotoğraf makinelerinin çoğalması ile sadece birkaç yıl içinde iş modelleri ortadan kalktı ve 2012 yılında iflas başvurusunda bulundular. Bunun olabileceğine o günlerde kim inanırdı.

Ancak örgüt, yeni teknolojilerin ve özellikle ekonomilerin çevreyle daha uyumlu olması için başlatılan girişimlerin milyonlarca kişiye yeni iş alanları açacağı tahmininde bulunuyor. Mümkün olup olmadığını zaman gösterecek.

Görünen O ki Değişim yarından da yakın!…

İzlenimlerime göre dijitalleşen ilk endüstri müzik oldu, onu medya izledi. Günümüzde yapay zeka, sağlık, otonom elektrikli otomobiller, eğitim, 3B baskı, tarım ve iş alanlarında hızlı değişimler oluyor. Hemen hemen her alan dijital gelişimden nasibini alıyor. Baş döndüren gelişmelere ayak uydurmaya hazır olun…

Yarına hoşgeldiniz.

Tıp alanı, Robotlar, Enerji ve Şehirler kısa başlıkları ile yakın geleceği tasvir ederek yakın geleceği iyi ve kötü yönleri ile anlamaya çalışalım.

Tıp Alanı

İnsanların yaşam ömrü tıp ve teknoloji geliştikçe her on yılda bir artmaya devam ediyor. Bilim kurgu fimlerinde tanık olduğumuz sahneleri gerçeğe dönüşecek gibi…

Gelecekte insanlar doğumdan önceki tedaviler sayesinde 150 yıl yaşayabilir. Gelişen gen terapisi, doğum öncesinde mitokondriyal hastalıkları ortadan kaldıracak. Bir yüzyıl sonra, insanları kansere veya Alzheimer gibi hastalıklara yakalanmayacak. Gelişen kök hücresi tedaviler, insanların ‘yenileme’ özelliği kazanmasına, kaybettikleri kol ve bacakların yanı sıra organlarını yenilemelerini sağlayacak. Damarlarımızda dolaşacak nano makineler, tespit ettikleri hastalıkları yok edecek, hücre ve doku bozukluklarını onaracak. Fakat gelecekte yeni hastalıklar neler olacak ve tedavileri mümkün olacak mı? işte bu bir muamma.

Robotlar ve Yapay Zeka

Robot ve yapay zeka teknolojisi geliştikçe, insanların iş bulma imkanı da tehdit altına giriyor. Peki, insan ömrünün 100 yıla ulaşacağı ve hatta geçeceği gelecekte, insanların çalışma alanları daralacak ise insanlar nasıl para kazanabilecek, hangi işlerde çalışacak? Futurist.com sitesinin kurucusu Glen Heimstra, “Eğer gıda ve ürünlerin üretilmesinde insanlar çok az yer alacaksa, o zaman hizmetler üzerinde odaklanma artacak” diyor. Hizmet sektörü patlama yaşayabilir. Yani insanların büyük bir kısmı hizmet sektöründen kazanıp, hizmet sektöründe mi harcama yapacak. 🙂 Bunu yine gelecek bize söyleyecek.

Enerji

Fotovoltaik teknoloji geliştikçe, güneş enerjisi geleneksel enerji kaynaklarını daha da fazla zorluyor. Ancak petrolün alternatifi olan başka seçenekler de mevcut. Güvenli Nükler enerji santralleri, füzyon reaktörleri, yeni rüzgar enerjileri de tasarım aşamasında.

Şehirler 

Tabi gelecekte her şey daha güzel olacak diye bir şey yok. Eğer atmosfere bugün olduğu kadar karbondioksit yaymaya devam edersek, sıcaklık gelecek yüzyılda 3-5 derece yükselebilir. Bu durumda deniz seviyesinin yaklaşık 1 metre yükselmesi bekleniyor. Bu yükselme bir çok şehri sular altında bırakacağı gibi, sel ve fırtınaların bize zor anlar yaşatacağı yada yeni felaketlerle karşı karşıya kalacağımız da bir gerçek.

Önceki İçerik Renk Kalibrasyon Yönetimi
Sonraki İçerik 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü!
30 yılı aşmış bir çalışma temposu içinde masaüstü yayıncılık, grafik tasarım, matbaa, renk ayrımı alanlarında çalışmalar yürüttüm. Bir çok matbaaya, reklam ajansına, desinatörlere, şirketlere Adobe Programları, Baskı öncesi hazırlık, yayıncılık, ve pdf konulu eğitimler verdim. Kurucusu olduğum Kırmızı Tasarım Ltd. Şirketi bünyesinde yayın hayatını iki yıl boyunca devam ettiren ve minimum 80 sayfa hazırlanarak sadece yetkin ağızlardan sağlıkla ilgili bilgilere yer veren Kırmızı Çocuk Aile Sağlığı Dergisi’nin imtiyaz sahipliğini ve sanat yönetmenliğini yaptım. Halen Masaüstü yayıncılık, dijital medya ve fotoğrafçılık alanlarında freelance çalışmalar üstlendiğim gibi fotoğraf, tekstil ve grafik mesleği ile ilgili konulara ilişkin program eğitimleri vermekteyim.