
10 Eylül 2022 Pazar Bu günkü yolculuğumuz Bursa Aktopraklık Arkeopark. Tarihte bir yolculuğa çıkmaya hazırız.
Bursa’daki Aktopraklık Höyüğü, bu kazılardan elde edilen veriler ışığında 8500 yıl öncesinden başlayarak ziyaretçilerini 3 farklı köy sunumu ile yakın tarihe kadar getiriyor.
Kent merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafede bir müze. Nilüfer Akçalar Mahallesi’nin doğusunda ve Uluabat Gölü’nün doğu teraslarından birinin üzerindeki Aktopraklık Höyüğü, eski yerleşim merkezlerinin bulunduğu alanda oluşturulan Neolitik (M.Ö ~6500), Kalkolitik ( M.Ö ~5500) ve Osmanlı dönemlerine ait 3 canlandırma köyüyle açık hava müzesine dönüştürülmüş. Ayrıca bu kazı alanlarında ortaya çıkarılan eşyaların replikaları, ziyaretçilere o dönemdeki günlük hayat hakkında bilgi veriyor.
BİNLERCE YILA IŞIK TUTAN YERLEŞİM MODELLERİ
Açık hava müzesi üç farklı sergilemeden oluşuyor.
- İlki, höyükteki arkeolojik verilere göre inşa edilen tarih öncesi köy canlandırmalarıdır.
- İkinci sergileme de ise gelişkin köy topluluklarına ait yerleşim katmanlarını yansıtılmaktadır.
- Üçüncü sergileme ise, 200 yıllık ahşap evlerden kurulan Osmanlı Köyü de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Alana giden ziyaretçileri geziye önce 8 bin 500 yıllık yerleşim yerinin kazı alanı karşılıyor. Alan üzerinde alternatif gezi yollarına ait güzergahlar var. Bence en iyi güzergah kazı alanının sağından üzeri sarmaşıklarla kaplı “zaman tüneli”nden geçerek, neoletik döneme ait köye ulaşmak,
Sonraki ziyaret Alanı Osmanlı Köyü. Müzenin ilgi odağı Eski kızılelma köyünden sökülerek proje alanına yeniden inşa edilen yapıların oluşturduğu geleneksel köydür. Ziyaretçinin geçmiş ile bugün arasında bir bağ kurmasını sağlamak amacıyla inşa edilen geleneksel köyde evlerin yanı sıra; köy kahvesi, ahır, odunluk, su değirmeni, çeşme, ekmek fırını, ambar, demirci atölyesi ve pekmezlik gibi bölümlerle gerçek bir doku elde edilmeye çalışılmıştır. Burada bulunan yapılara farklı işlevler verilerek geleneksel yaşam ve teknolojilerinin de anlatıldığı bir sergileme yapılmıştır.
Üçüncü ziyaret alanınız ise kazı alanının bir canlandırması olan (M.Ö 5.500) alana yapacağınız yolculuk olmalıdır.



















“Türkiye’de ilk olan bir yer”
8 bin 500 yıl öncesinin yaşam alanları yapılarak, buranın yaşayan bir yer haline dönüşebilmesi için sosyal tesisleri, dinlenme alanları, yürüyüş yolları ve kazı alanlarıyla burada mükemmel bir alan oluşturulmuş. Ulaşımın rahat olduğu, etrafta yaşamın devam ettiği, hemen batısındaki Gölyazı gibi özellikli bir yerin de seyrinin mümkün olduğu, içinde bulunan sosyal tesisleriyle bir yaşam alanı olan bu açık hava müzesinin Bursa turizmine değer katacağını düşünüyorum.
Dip Not : T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait https://muze.gov.tr/muzeler web adresinde müze hakkında bilgiler aradığımda yazıyı yayınladığım tarihte bu müzeye ait bilgilerin henüz sayfaya eklenmediğini gördüm. Umarım bu eksiklik kısa zamanda düzeltilir.
Müze hakkında Adres ve İletişim Bilgileri :
Adres: Akçalar Sanayi Bölgesi Abdallar Cad.No:10 Nilüfer/Bursa
Telefon: 0 224 223 26 87
Ziyaret Saatleri: 09:30-17:30
#Bursadagezilecekyerler #BursaAktopraklıkArkeoparkAçıkHavaMüzesi #BursaAktopraklıkAçıkHavaMüzesi #BursaAçıkHavaMüzesi