Ana Sayfa Genel Open Graph (Facebook – Twitter) Meta Etiketleri Nedir & Nasıl Kullanılır?

Open Graph (Facebook – Twitter) Meta Etiketleri Nedir & Nasıl Kullanılır?

0
Open Graph (Facebook – Twitter) Meta Etiketleri Nedir & Nasıl Kullanılır?

Sosyal medyada içeriğinizin paylaşılması o içeriğin paylaşılmaya değer olduğuna dair Google’a bilgi verebilir. İşte bu yüzden paylaşılan içeriklerinizin sosyal medyada daha iyi görünümle yer alması paylaşımın tıklanma oranına bile etki edebilir. İşte bunu open graph dediğimiz meta tagları ile yapabilirsiniz.

Çok derinlere inmeden bahsedecek olursam Faceook 2010 yılında Open Graph’ı tanıttı. Daha sonradan da internete bu meta taglar yayılmaya başladı.

Open Graph Nedir?

Sosyal medyada (Facebok, Twitter gibi) URL paylaşıldığında ilgili URL’ye ait description, article published date, title ve resimler gibi ek bilgilerin gözüktüğü meta taglara open graph kodları diyebiliriz.

Sosyal medya dönüşümlerinizi arttırmak istiyorsanız bence kesinlikle bu meta tagları sayfalarınıza yerleştirin ve olabildiğince detay vermeye çalışın. Open graph doğrudan SEO performansını etkilemez, sadece sosyal medyada sayfalarınızın daha iyi performans göstermesini sağlar.

  • 1 numara: Image
  • 2 numara: Title
  • 3 numara: Description kısmını göstermektedir.

Open Graph Meta Etiketleri

Etiketleri <head> tagları arasında yerleştirebilirsiniz.

og:title

Sayfanın başlığını belirtir ve title meta tagıyla aynı işlevi görür. 100 karakterden uzun yazmamaya dikkat edebilirsiniz.

og:url

Paylaşılan sayfanın URL’sini gösterir.

og:type

Paylaşılan URL’nin tipi nedir onu belirtiyorsunuz. Örneğin;

  • Article,
  • Website,
  • Blog,
  • Movie,
  • Game,
  • Hotel gibi.

Tüm type listesi için buraya bakabilirsiniz.

og:description

HTML meta description gibi içeriğin bir özetini gösterir. Ortalama 200-250 karakter aralığında burayı tutabilirsiniz. Daha fazla olursa Facebook bunu kesecektir.

og:image

Dönüşüm oranını belkide en çok etkileyen unsur resimdir. Bu yüzden Facebook’ta göstermek istediğiniz resmi burada belirleyebilirsiniz. Bunu belirtmezseniz linkiniz paylaşıldığında Facebook ya otomatik resim çekecektir ya da resim göstermeyecektir.

1200*627 pixel ve 4-5 MB sınırlarında kalmayı düşünebilirsiniz.

Yukarda belirttiğim taglar dışında price veya videolara özel birçok meta tag bulunuyor.

Open Graph Kodlarını Test Etme

Eklediğiniz open graph kodlarını Facebook Debugger sayfasından test edebilirsiniz.

Twitter Kartları

Facebook’un yanı sıra Twitter’da da URL’lerin daha iyi görünümü olması için twitter kartları ekleyebilirsiniz.

twitter:card, twitter:title, twitter:description, twitter:url ve twitter:image kodları da eklemek isteyebilirsiniz. Tüm bu kodların detayına Twitter’dan ulaşabilirsiniz.

Twitter kartlarını ise Validator sayfasından doğrulayabilirsiniz.

WordPress’te ise Yoast SEO eklentisinin de admin panelde yazı içerisinde sosyal meydada kullanılacak içeriği düzenleme özelliği de bulunuyor.

Önceki İçerik Plati (Xiphophorus maculatus)
Sonraki İçerik Melek Balığı (Pteropyllum Scalare)
30 yılı aşmış bir çalışma temposu içinde masaüstü yayıncılık, grafik tasarım, matbaa, renk ayrımı alanlarında çalışmalar yürüttüm. Bir çok matbaaya, reklam ajansına, desinatörlere, şirketlere Adobe Programları, Baskı öncesi hazırlık, yayıncılık, ve pdf konulu eğitimler verdim. Kurucusu olduğum Kırmızı Tasarım Ltd. Şirketi bünyesinde yayın hayatını iki yıl boyunca devam ettiren ve minimum 80 sayfa hazırlanarak sadece yetkin ağızlardan sağlıkla ilgili bilgilere yer veren Kırmızı Çocuk Aile Sağlığı Dergisi’nin imtiyaz sahipliğini ve sanat yönetmenliğini yaptım. Halen Masaüstü yayıncılık, dijital medya ve fotoğrafçılık alanlarında freelance çalışmalar üstlendiğim gibi fotoğraf, tekstil ve grafik mesleği ile ilgili konulara ilişkin program eğitimleri vermekteyim.