3Ds Max Print Size Assistant

1669

3d max ile hazırladıkları çalışmaları; Ofset baskı yada dijital baskıda kullanmak isteyenler render almak istediklerinde en çok bilmek istedikleri şey; baskı için seçtikleri kağıt cinsi ve ebatları için çözünürlülük, boyut ve DPI ayarları 3ds max için ne olmalıdır?

Bu çözünürlüğe render almadan önce doğru karar vermeliyiz. Görselin kullanılacağı cihaza yani televizyon, monitör yada projeksiyon cihazının çözünürlüğü’nün saptanması önemlidir.

 3Ds Max sahnemizim animasyon yada render çözünürlük ayarımızı sunumun yapılacağı cihazın çözünürülüğüne eşit şekilde yapmalıyız. Baskı alınacak ise basılacak olan kataloğun, derginin veya billboard’un ebadı bizim alacağımız renderların çözünürlüğünü belirlemelidir.

3Ds Max’de istediğiniz cihaz yada baskı kalitesine uygun ölçülerde render çıktıları alabilirsiniz. Gelin bu nasıl olur hızlıca tüm yönleri ile inceleyelim.

Bunun için Print Size menüsünü kullanmanız ve gerekli ayarları girerek; yatay ve dikey piksel ayarlarını makineye hesaplatmanız yeterli olacaktır. Şimdi bunun nasıl yapıldığına bakalım ;

Rendering menüsü içinde yer alan Print Size Assistant’a tıklıyoruz ve karşımıza aşağıdaki gibi bir diyalog penceresi açılıyor,

Bu ekran yer alan seçenekleri tek tek gözden geçirelim ;

Bölüm 1 > Paper Size : 

Custom :
 Bu seçeneğe tıkladığınız zaman standart kağıt ölçüleri karşınıza çıkacaktır, A0-A1-A2-A3-A4 gibi en çok kullanılan kağıt ölçüleri hazırlayacağınız baskı ebadları bu ölçüler de ise size uygun olanı seçip devam edebilirsiniz ama farklı bir ebad girmek isterseniz bunu manuel olarakPaper Width ve Paper Height alanlarına sizin girmeniz gerekmekte.

Choose Unit : Bu alan’da yer alan mm ve inches değerlerinden birini seçmeniz istenmektedir. Standart olarak mm seçili gelir.

Choose DPI Value : En önemli kısımlardan birisi bu alandır burada render işlemi sonucunda alacağınız resim’in kaç DPI olacağını belirliyorsunuz, yani 72 DPI ile 600 DPI arasında ciddi bir baskı kalitesi farkı bulunur.

Bilgi Notu:300 DPI ofset baskıda 60’lık tram ile baskı almak için kullanılır. Dijital Baskı için indoor -outdoor baskı, ve baskı ebatının büyüklüğü de dikkate alınarak duruma göre 72DPI ile 150 DPI arasında kalabilirsiniz.

Portrait and Lanscape : Render Alınacak sayfanın durumu yatay mı ? Dikey mi ? bunu belirtiyorsunuz.

Imahe Width / Image Height  (En x Boy) : Bu alan şayet özel bir baskı ebad’ına sahipseniz en boy oranlarını buradan belirtiyorsunuz, hemen altında size sıkıştırılmamış olarak tahmini dosya boyutunu yazar. (Uncompressed file size)

DPI (Çözünürlük) : Bu alana yukarı da bahsettiğimiz çözünürlülük değerini giriyorsunuz, ister yukarıda belirtilen standart değerlerlerden (Program bize hazır olarak 72, 150, 300 ve 600dpi seçenekleri sunuyor.) birine tıklayarak buraya otomatik uygularsınız, isterseniz kendiniz istediğiniz farklı bir ara değeri girebilirsiniz.

Bölüm 2 > Rendering :

Bu alan render çıktınızın nereye kaydedileceği, alpha kanalı kayıt etmek isteyip istemidiğinizi, renderın sıkıştırılıp sıkıştırılmayacağını ve gerekli render ayarlarını yapıp render işlemini başlatabileceğiniz alandır, şimdi sırası ile inceleyelim ;

Save File : Bu alan render çıktınızın nereye kayıt edileceğini belirteceğiniz alandır.

Save Alpha Channel : Alpha kanallı bir çıktı istiyorsanız bunu işaretlemeniz yeterli olacaktır.

Compress File : Render çıktınızın, sıkıştırılmasını istiyorsanız bunu işaretleyin.

Render Setup : Bu seçeneğe tıklarsanız, hangi render motorunun seçili olduğunun bir önemi yok, standart render ayarlarının yapıldığı pencereye geçiş yaparsanız.

Render : Ayarladığınız yeni değerlere göre Render işlemini hemen başlatır .