Ana Sayfa Teknoloji VR – AR

VR – AR

0
VR – AR

Latincedeki virtualis kökeninden gelen sanallık, kavram olarak varolmayan ancak sanrılarla var olduğu kabul edilen şeyler için kullanılmıştır. Türk Dil Kurumunda karşılığı sanal kelimesidir. kelime anlamı ise, gerçekte var olmayan kavramlar, olgular ve mekanlardır. Terimin kökü ‘sanmak’ fiilinden gelmektedir. 

Virtual Reality olarak bilinen “Sanal Gerçeklik” ve “Augmented Reality” olarak bilinen “Artırılmış Gerçeklik” teknolojileri son iki yılda adından sıkça söz ettirdi. 2019 yılında bu teknolojiler hem kendi başlarına, hem de birbiriyle harmanlanarak daha da ileri taşınacak ve bizlere çeşitliliği bol sanal deneyimler yaşatacaklar. Mademki artık hayatımıza giriş yaptılar, bundan sonra hayatımızın bir parçası olmaya adaylar bu durumda anlam ve işlevlerini kısaca tanıyalım.

Sanal Gerçeklik (VR) Nedir?

Teknik olarak sanal gerçeklik terimi bireylerin orda olma hissini yaşadığı bilgisayar kaynaklı 3 boyutlu ortamlar için kullanılıyor. Kullanıcılar, çeşitli çevre birimleri (kasklı ekran vb.) aracılığıyla sanal ortamlara dahil oluyor. Daha çok oyun piyasasında görmeye alışık olduğumuz yeni teknoloji diyebiliriz.

Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir?

Cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesine denir. Bu teknolojiden faydalanabilmek için; bulunduğunuz ortamda internet erişimi ve bu erişimi kullanabilecek (akıllı gözlük, akıllı telefon ya da tablet) cihazların olması gerekiyor ve tabiki Augmented Reality üzerine tanımlanmış olan uygulamalardan birinin bu cihazınızda yüklü olması da şart.

Artırılmış Gerçeklik Kullanım Alanları Nelerdir?

Pazarlama, emlak, sinema, cihaz kurulum ve tamiri, dekor, turizm, eğitim, alışveriş, lojistik, sanat ve müzeler, ordu, oyun, inşaat Augmented Reality kullanımı denince akla ilk gelen sektörlerden sadece bir kaçı. Şu an için Firmalar, AR teknolojisini, ürünlerini daha interaktif bir şekilde pazarlama için kullanıyor olsa da yakın gelecekte tüm sektörler tarafından kabul göreceği ve AR sayesinde yeni çalışma yöntemleri geliştirileceği kesin gözüyle bakılıyor.

Önceki İçerik 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü!
Sonraki İçerik Kahvenizi nasıl alırdınız?
30 yılı aşmış bir çalışma temposu içinde masaüstü yayıncılık, grafik tasarım, matbaa, renk ayrımı alanlarında çalışmalar yürüttüm. Bir çok matbaaya, reklam ajansına, desinatörlere, şirketlere Adobe Programları, Baskı öncesi hazırlık, yayıncılık, ve pdf konulu eğitimler verdim. Kurucusu olduğum Kırmızı Tasarım Ltd. Şirketi bünyesinde yayın hayatını iki yıl boyunca devam ettiren ve minimum 80 sayfa hazırlanarak sadece yetkin ağızlardan sağlıkla ilgili bilgilere yer veren Kırmızı Çocuk Aile Sağlığı Dergisi’nin imtiyaz sahipliğini ve sanat yönetmenliğini yaptım. Halen Masaüstü yayıncılık, dijital medya ve fotoğrafçılık alanlarında freelance çalışmalar üstlendiğim gibi fotoğraf, tekstil ve grafik mesleği ile ilgili konulara ilişkin program eğitimleri vermekteyim.